A farsang eredete


A farsang egy zajos nevetéssel teli ünnepség, amelyet ősi hiedelmek, babonák keltettek életre. A középkori hiedelmek szerint a tél utolsó napjaiban, amikor a nappalok egyre rövidebbek, azt hitték, hogy a Nap megbetegszik, és a gonosz szellemek emiatt életre kelnek. Ezért mulatságokkal, felvonulással, és beöltözéssel szerették volna ezeket a gonosz szellemeket elűzni. Emiatt a régi jelmezek, egytől egyig ijesztőek voltak, hogy elűzzék a halált és a hideget.

 

A farsangi időszak


A farsangi időszak a vízkereszttől hamvazószerdáig tart. A vízkereszt napja január 6.-a, de a hamvazószerda minden évben más napra esik, csak az a biztos, hogy mindig szerdai nap. Hamvazószerda után kezdődik a vallásos életben a nagyböjt időszaka, amikor is böjtölés és Jézus halálára való emlékezés miatt nem szerveznek mulatságokat. Így általában a farsangi időszakban éljük ki a hosszú tél fáradalmait. A farsang tetőfoka eredetileg a karnevál, amit magyarul a farsang farkának nevezünk. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig terjedő 3 nap, ami nagy mulatságok által megrendezett általános télbúcsúztató. Számtalan városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

 

Farsangi játékok


Farsangi jelmezek, maszkokkal előadott „szerepjátékok”, felvonulások. A „feje tetejére áll a világ” jelszava alatt alakultak ki a különböző farsangi játékok. Különböző játékokat, vetélkedőket rendeztek, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is a falvakban. Aki pedig pártában maradt, azt ebben az időszakban különösen durva, vénlánycsúfolókkal gúnyolták.

 

Pókember? Elza, talán Anna vagy Hófehérke bőrébe szeretnél bújni? Netalán tán a vagányabb és  merészebb stílust szereted? Akkor öltsd magadra egy rendőr, cowboy, illetve autóversenyző jelmezét.

 

Mindegy melyiket választod, garantált lesz a hatás!