ÜGYFÉLSZOLGÁLAT+36 (70) 64-96-396 +36 (70) 93-33-708
 
Kosár
KOSÁR TARTALMA

Az Ön kosara üres.

Pony Játék Pony Játék Pony Játék Pony Játék

Játékautó és jármű

   

Játékautó és Járművek:

A modellezés (mint izgalmas hobbi és technikai sport) célja valamilyen jármű kicsinyített, de működőképes másának megépítése. Nem keverendő össze a makettezéssel, ahol szintén az eredeti jármű vagy épület kicsinyített mását építik meg, viszont ezek a nagyon pontos, élethű makettek nem mozognak.

A modellek irányítása többféle módon történhet. A repülő-, helikopter-, autó-, és hajómodellezésben leginkább elterjedt módszer a rádiós távirányítás. Az így irányított modelleket szokás az angol "radio controlled" (=rádiójel-vezérelt) kifejezés alapján RC-modelleknek is nevezni. Van huzalos (azaz a repülőknél alkalmazott körrepülő) módszer is, amikor a gép középpontjában elhelyezett kétkarú mechanizmustól acél huzalpár vezet a pilóta kezében levő vezetőfogantyúhoz. Ez a "kormánymérleg" a centrifugális erő, meg a huzalpár nyújtahatatlansága következtében pontosan követi a vezetőfogantyú mozdulatait, és mozgatja a modell magassági kormányát. Így bármilyen, egy képzeletbeli félgömbfelületre "rajzolható" műrepülő figura kirepülhető egy alkalmas modellel. Más körrepüő modelleknél az elért sebességet, (akár egyénileg, 1 km-es távon, akár 3 egyszerre repülő modellnél 100, illetve 200 környi távon) avagy vagy két, egyszerre repülő modell légi harcát értékelik.

A vasútmodellezésben a kötött pálya adottságai miatt a közvetlen analóg vagy digitális vezérlés terjedt el. A vezérlő jel a sínen érkezik a mozdonyba, analóg üzemben a sebesség feszültség szabályzott, digitális üzem esetén a járművek állandó feszültségű egyenárammal üzemelnek, a vezérlési utasításokat pedig alacsony frekvenciájú váltóáram továbbítja. Erre a négyszögjelre (vivőjel) mikroszámítógépek modulálják rá a parancsok kódjeleit, melyet a mozdonyokban elhelyezett digitális dekóder értelmez.

A modellezést különböző járműtípusok szerint csoportokra bonthatjuk. Létezik:

  • Vasútmodellezés
  • repülőmodellezés
  • helikoptermodellezés
  • autómodellezés
  • hajómodellezés
  • tankmodellezés
  • motormodellezés
  • tengeralattjáró-modellezés
  • rakétamodellezés

A megépített modellek között találunk olyanokat, amelyek egy már létező jármű méretarányosan kicsinyített működő másai, de vannak olyanok is, amelyek csak a fantázia szüleményei. Sokszor a modell gazdája olyan tudást és élményeket szerezhet, amelyhez a valóságban igen nehéz lenne hozzájutni. Egyébként a legjobb érzés az amikor nem a bolti, hanem az általad épített modellel játszol.

 

X